Information

Tredje nodhuset på plats!

reningens tredje nodhus sätts nu i Björlanda. Sedan tidigare har vi satt ett vid Svansjökulle och Trolk, som gräver ned el åt Ellevio, har satt ett till oss i Hulta. Ytterligare en nod skall placeras i tätorten. Det är från något av dessa nodhus som det blåses ett fiberpar till varje medlem. Först när vi vet hur slangarna går från nodhuset, via ett antal kopplingsskåp, till respektive medlem, kan ByNet räkna ut blåsschemat och blåsning av fiberkablar kan starta. Det innebär att fiberpaketen är stora närmast ett nodhus för att bli tunnare längre ut i nätverket. Dessutom skall nodhusen anslutas med varandra så att hela fibernätverket hänger ihop.
Trots att vi snart har satt tre nodhus har vi ändå många luckor i nätverket. Dels väntar vi fortfarande på tillstånd från Trafikverket att gå längs med och under vägarna runt Sätila. Vi samförlägger med Trolk för cirka en tredjedel av nätverket. Men Trolk gräver inte fram till varje medlem eftersom några elserviser redan är nedgrävda. Vi kommer själva gräva dessa områden men vill avvakta tills Trolk är helt klara i området.
Vi samförlägger också med kommunens överföringsledning, t.ex. under Storån, och får därför anpassa oss efter deras tidplan. Under tiden försöker Link-to-Link blåsa fiber där det går och framförallt in till de medlemmar som har grävt ned sin slang och monterat fastighetskitet. Men även här krävs det att alla i ett område har gjort det så de kan göra klart i ett kopplingsskåp.
Ni får gärna hjälpa era grannar att få klart sin installation!