Okategoriserade

Projektuppdatering

Projektstatus

Driftsättning av noder

Just nu arbetar styrelsen efter tidplanen att färdigställa de första delarna av nätet i början av nästa år. Givetvis kommer mycket bero på hur mycket vinter det blir. Målet är dock att kunna tända upp de första noderna senast i slutet av första kvartalet nästa år. Detta innebär att ni som bor i områdena kring Fjärås, Almered och Flohult förhoppningsvis kommer att få tillgång till fibernätet inom en inte alltför avlägsen framtid. Det betyder även att ni som bor inom dessa områden måste se till att ni har hämtat ut era fastighetskit och att dessa är monterade på fasaden så snart som möjligt. Om inte alla fastighetskit är installerade och klara kan vi inte driftsätta noderna som planerat och då kan det dra ut på tiden ytterligare.

Utlämning av fastighetskit

Nästa tillfälle för medlemmarna att hämta fastighetskit är den 25/10 klockan 17-19 och därefter 1/11 klockan 17-19 på Björlandavägen 11. Välkomna!

Grävning

Nu när vi påbörjar grävningen inom tätortern ber vi er om överseende med att det kommer att bli begränsad framkomlighet under tiden som vi gräver. Vi försöker vara så proaktiva som det går, genom att göra utskick i de områden som blir påverkade, men ber om er hjälp att hålla humöret uppe och bemöta grävlagen med goda miner.

Några av er har undrat varför vi inte gräver genom trädgårdar istället för att gräva upp gator och asfalt. Det kan verka som en enklare lösning, men riskerna är betydligt större att återställningsarbetet blir dyrt om vi gräver i trädgårdar (risk för skador på både hus, träd, avlopp, trädgården i sig osv) samt att det skulle bli ytterligare extra arbete med att få in flera hundra markavtal till. När vi gräver i vägarna räcker det med att vi är överens med kommunen om tillvägagångssätt. För att göra det så billigt som möjligt när vi nu gräver i vägarna, kommer vi att ansluta husen ”två och två”, så gott det går. Det kommer betyda att vi i de allra flesta fallen kommer att ansluta husen i gränsen mellan två fastigheter och att ni som medlemmar därefter får lösa er egna tomt från den punkten. Detta för att undvika att gräva dubbelt så många avstickare genom asfaltsbeläggningen.

Utanför tätorten håller vi nu på att färdigställa Fjäråsområdet. Det är mycket berg där och går långsamt, men framåt. När detta område är klart kommer vi flytta grävlaget vidare till de delar som ännu ej är helt avslutade.

Beräkning av kostnader

Vi fortsätter med våra beräkningar av kostnaderna och det mest troliga är att vi kommer sätta in en extra årsstämma sista helgen i november för att diskutera läget med er medlemmar. Det är tyvärr svårt att uppskatta exakta kostnader för t.ex. tätortens grävnings- och återställningskostnader.

Information kring tjänsteutbud

Vi arbetar även på att försöka få till ett informationsmöte med Netatonce där de kan presentera sitt utbud och vad vi kommer att kunna nyttja nätet till, när det väl är i drift. Förhoppningsvis kan vi lägga detta i samband med extrastämman. Mer information kring detta kommer också senare.

Övrigt

Hemsidan är nu i drift igen, efter att ha varit nere ett tag. Orsaken till nertiden var att i grunden att vi hade för svaga lösenord och därmed blev vi hackade. Hemsidan användes därefter för att sprida spam, men vi har nu fått stopp på denna problematik (och uppdaterat lösenorden till mer avancerade varianter).

Vänliga hälsningar,
Fiberstyrelsen

Lämna ett svar